Składniki:
- mieszanka owoców morza - 200g.
- ryż (u mnie brązowy) - ok 1/3 torebki
- cebula (u mnie w kosteczkę drobniutką)
- papryczka chilli
- czosnek świeżo wyciskany
- szafran
- sok z cytryny
- oliwa z oliwek
Do dekoracji: - pomarańcza
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Owoce morza skropiłam sokiem z cytryny.
- Na patelni lub w naczyniu do paelli rozgrzałam oliwę. Podsmażam cebulę, papryczkę i czosnek. Na samym końcu dodaję ryż (w mojej wersji brązowy, ale szczerze powiem to nie był w 100% dobry wybór -.-). Gdy się zeszkli, wlałam bulion. Dodałam szczyptę szafranu.
Jeśli to konieczne, można doprawić solą do smaku. - gotuję na małym ogniu około 10 minut.
- Dodałam mieszankę owoców morza i całość wymieszałam. Na wierzchu położyłam krewetki.
- Ryż będzie potrzebował około 20 minut, by zmięknąć. W tym czasie nie mieszałam potrawy.
- Przed podaniem udekorowałam pokrojoną natką pietruszki i plasterkami pomarańczy.
- Smacznego ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz