omlet bananowy!
składniki:
- 5 białek
- 1 łyżka otrąb
- 1 banan
Do dekoracji/polania: - 100g jogurtu naturalnego
- cynamon
- łyżka masła orzechowego
- łyżka wiórków kokosowych
Przygotowanie:
- 1/4 banana kroimy w średniej wielkości kawałki.
- W misce ubijamy białka na pianę, ale nie bardzo sztywną.
- Do masy białkowej dodajemy banana i dosypujemy łyżkę otrębów, całość bardzo delikatnie i dokładnie mieszamy łyżką.
- Gotową masę wylewamy na dobrze nagrzaną patelnie teflonową i smażymy z obu stron pod przykryciem na najmniejszym ogniu.
- Po ścięciu się górnej warstwy delikatnie i ostrożnie przewracamy na 2 stronę.
- Przed podaniem udekorowałam mieszanką przyrządzoną z ww składników. Całą 'polewkę' lekko podgrzałam, żeby masło orzechowe się rozpuściło i całość była ciepła ;)
- smakuje niebiańsko!
Taki omlet bardzo mi się podoba! :) Aż się głodna robię :)
OdpowiedzUsuńa wiesz, ze musze sprobowac? brzmi intrygujaco:)
OdpowiedzUsuńmartwię się o Ciebie:(
OdpowiedzUsuń