Frytki selerowe :)
Składniki:
- bulwa selera (korzeń)
- dowolne przyprawy (u mnie: papryka, curry, pieprz cayenne zioła: bazylia, oregano, tymianek)
- łyżka oliwy z oliwek
Na sos: - pół kubeczka jogurtu naturalnego
- 4 ząbki czosnku wyciśniętego (w razie braku, albo lenistwa może być też czosnek granulowany)
Przygotowanie:
- Obrać, umyć i pokroić, na stosunkowo małe kawałki, selera
- Kawałki selera wymieszać w misce z oliwą i przyprawami; przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia
- Piec 40minut w temp. ok 200 stopni
- Podawać z sosem. Mój ulubiony czosnkowy (patrz wyżej) ;)
Jakiś czas temu też je zrobiłam i bardzo mi smakowały :) Sprawdza się super na każdą okazję :)
OdpowiedzUsuń