środa, 3 sierpnia 2011

panna cotta z truskawkami ;)

truskawkowa panna cotta!

składniki:
  • 400ml śmietany (u mnie 12%, ale może być więcej ;))
  • łyżka cukru/słodzik
  • 15g żelatyny
  • 400g truskawek
  • laska wanilii
Przygotowanie:
  1. Bierzemy śmietankę, laskę wanilii rozkrawamy, nożem wydłubujemy pestki, wszystko wrzucamy do śmietanki, doprowadzamy do wrzenia, mieszamy, wsypujemy cukier, ponownie zagotowujemy. Kiedy cukier się się rozpuści, śmietankę przecedzamy, schładzamy (!). Dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy na ½ godziny.
  2. W tym czasie myjemy truskawki, obieramy z ogonków, kroimy na połówki. Odmierzamy 2 szklanki (nie więcej, jeśli ma wyjść odpowiednia konsystencja), miksujemy, przecieramy przez sito (nieobowiązkowe, ale rezultat bardziej efektowny dla oka i podniebienia).
  3. Śmietankę podgrzewamy na wolnym ogniu (nie gotujemy!). Kiedy żelatyna się rozpuści zdejmujemy z ognia, dodajemy mus truskawkowy, dokładnie mieszamy i czekamy, aż trochę ostygnie. Na dno 6 salaterek lub filiżanek sypiemy płatki fiołków, zalewamy śmietanką. Schładzamy w lodówce przez przynajmniej 3 godziny. Przed podaniem salaterkę/filiżankę kładziemy na talerzyku dnem do góry, owijamy gorącą (!) ściereczką i czekamy, aż deser odklei się od ścianek. 
  4. Buon appetito!


6 komentarzy:

  1. chcialam powiedziec, ze odkrylam, ze wlasnie pana cotta znika w tempie szybkim! nawet to na zdjeciu widac:)

    ps. od dluzszego czasu chce zrobi pana cotte, musze tez sprobowac:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O, jeszcze nigdy nie próbowałam zrobić panna cotty. Będę musiała spróbować, zwłaszcza, że ne wydaje się to aż tak trudne. :)
    Pozdrawiam!
    yummymorning.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie bym zrobiła, nie wiedziałam, że da się z chudszej śmietanki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ah, to jest cudowny deserek. W życiu nie wpadłabym na pomysł zrobienia go w lżejszej wersji. Jednak widać można. :3
    Pozdrawiam cieplutko. :*

    OdpowiedzUsuń
  5. musi być pycha! zapraszam też do siebie :D

    OdpowiedzUsuń

Durszlak.pl