omlet ze smażonymi jabłkami
i migdałami
składniki:
- jabłko
- łyżka cynamonu
- 3jajka
- serek wiejski
- cukier/słodzik
Przygotowanie:
- Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy na cienkie, w miarę równe półksiężyce, które obsmażamy z obu stron na stojącej na małym ogniu patelni (jabłka nie mogą się ani ugotować ani rozlecieć!). Dodajemy garść płatków migdałów i obficie posypujemy cynamonem. Jabłka zdejmujemy.
- Patelnię smarujemy oliwą, rozgrzewamy na średnim ogniu i wylewamy osłodzone i rozkłócone widelcem jajka, tak poruszając patelnią, aby rozprowadzić je po całej powierzchni. W miarę jak brzegi tężeją, zawijamy je widelcem lub łopatką do środka, poruszając jednocześnie patelnią, aby omlet nie przywarł. W momencie tężenia omletu układamy na wierzchu jabłka i obficie posypujemy cynamonem.
- Na sam koniec nakładamy na wierzch serek wiejski i czekamy aż się nieco rozpuści ;)
Fajne połączenie, chociaż ja bym dała mniej cynamonu :)
OdpowiedzUsuńmm... smacznie :) już widzę tak jesiennie :D
OdpowiedzUsuńOmlet i jabłka. Czyli to, co kocham najbardziej.
OdpowiedzUsuńNic dodać nic ująć. Po prostu pyszności
Interesujący przepis :)
OdpowiedzUsuńLubię takie połączenia smaków. :)
OdpowiedzUsuń:P pycha! kocham cynamon :D
OdpowiedzUsuńMigdały, jajka i przyprawy są bardzo zdrowe. Według prof. Michała Tombaka białko w migdałach i orzechach jest tak samo wartościowe jak białko mięsne. Z kolei według ojca Grande z zakonu Bonifratrów jajka powinny stanowić fundament naszej codziennej diety :)
OdpowiedzUsuńZapraszam na mój blog poświęcony profilaktyce zdrowotnej oraz chorobom cywilizacyjnym takim jak m.in. trądzik i nadwaga.
http://biegpozdrowie.blogspot.com/
ciekawie .;)
OdpowiedzUsuńSmakowite!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam :)
Noo to mam pomysł na jutrzejsze śniadanie :P
OdpowiedzUsuńDzień dobry, jestem zainteresowana współpracą z Pani blogiem, proszę o kontakt:) wspolpraca@armadeo.pl
OdpowiedzUsuń